ФЕСТИВАЛЪТ

Уличният фестивал 6Fest се завърна в Пловдив за втори път след миналогодишното си издание в квартал „Капана“, което беше част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Тази година фестивалът се проведе с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2020 г.

6Fest представи тематично танцово-музикално издание, което се проведе на 25 юли 2020 г. 6Fest направи танцово-карнавално шествие по главната пешеходна улица на Пловдив “Княз Александър І”, в което участие взеха над 100 танцьори от 7 местни танцови групи от различни стилове като хип-хоп, зумба, суинг, салса, фолклор: “Dance Home”, “DS Mariposa”, “Елика”, “Emotion dance”, “Зумба Пловдив с Пепи”, “Lindy Hop Пловдив”, “The Center”. Шествието беше предвождано от 3 артисти на кокили от познатата на пловдивчани формация “Театър на огъня и сенките Fireter”. Танцовото шествие имаше и свой водещ - актьорът Живко Джуранов, познат на пловдивската публика от играта си в Държавен куклен театър Пловдив и Държавна опера Пловдив.

След края на шествието фестивалът продължи с малки “концерти” на улични музиканти в квартал “Капана”. На сцена “Ядрото” се качи 12-годишният Мерт Асенов, който свири на електрическа китара. В пешеходната зона на кв. “Капана” посетителите на квартала можеха да дават идеи за музикални импровизации на Мартин Петрушев и Константин Кучев от група “СътвоРиМи”. На Джумая Джамия при улица “Железарска” свириха 4 музиканти от цирково-музикалната формация “Combino Project”.

УЧАСТНИЦИ

ТАНЦОВО ШЕСТВИЕ

Танцова школа ‘’Dance Home’’ е създадена през 2018 г. от Светломир Ангелов и Анна Апостолова, за да популяризира хип-хоп танците сред младите. Печелили са първи места на състезания във Велико Търново и Созопол. През 2020 г. на квалификациите на световната организация “Dance Star” във Варна школата печели първо и второ място и завоюват квоти за финалите в Пореч, Хърватия.

DS Mariposaе група за кубинска салса, създадена преди 8 години от Виолета Чалъкова. Ритъмът на кубинската музика е най-близо до "ритъма на сърцето ни", което ни кара да се чувстваме по-живи отвсякога, казва тя. Виолета участва в много танцови фестивали.

Танцова формация "Елика" е създадена преди близо 20 години. В репертоара й има български фолклорни танци, както и международни - испански, африкански, латиноамерикански, ирландски, индийски и др.

Emotion Danceе школа за хип-хоп танци, част от Dance Station Plovdiv. Групата с хореограф Виктор Гърков взема участие в едни от най-големите фестивали в България, а също така организира хип-хоп танцови събития в Пловдив и в страната.

“Зумба с Пепи” съществува от 6 години, а нейният създател е Пепи Костадинова. Тя пътува за собствени мастер класове в различни държави. Била е и в отбора на създателя на Зумба – Бето Перез в Германия, Лайпциг. Тя води своите редовни Зумба класове в Танцово училище Dance Station Plovdiv, Пловдивски културен институт и Комплекс СИЛА.

Lindy Hop Пловдив” правят първите си стъпки в суинг танците през февруари 2016 г. като част от семействата на Lindy Hop Bulgaria и Dance Station Plovdiv.. "За тези няколко години сме предали любовта си към винтидж културата на много танцуващи под тепетата! Пловдивчани вече са се уверили, че почти няма кътче по света, където да не се танцува линди хоп", споделят те.

The Center Пловдив е хип-хоп училище за танци, част от танцовото училище The Center, което има зали в София, Варна, Пловдив, Велико Търново и Русе. Пловдивската формация има награди от различни състезания - първо място от Dance Star 2016 и Unity Jam 2020. Участвали са в Наградите на БГ Радио 2014, в клипове на Михаела Филева, Графа, Прея, Venzy и Ice Cream, както и в концертите на живо в предаването “Гласът на България” през 2018 г.

Театър на огъня и сенките Fireter e арт формация, чиито пърформанси включват експериментални похвати, уникални костюми, маски, живи статуи, светлинни ефекти, огнено шоу, шоу на кокили, жонглиране с огън, огнени инсталации. Участвали са на международни фестивали в Англия, Германия, Румъния, Русия, Гърция, Литва, Турция и др.

Актьорът Живко Джуранов е част от първата българска професионална трупа за импровизационен театър Хахаха Импро. Играе в постановки на Държавен куклен театър Пловдив, Столичен куклен театър и Държавна опера Пловдив. Влиза в ролята на продуцента Хаджибеломорски в сериала по ТВ7 "Сутрешен блок" заедно с големия Тодор Колев. През последните години участва и в игрални филми – "Живи комини" на Р. Спасов и "Можеш ли да убиваш” на проф. Иван Ничев. Водил е тв предавания - детското музикално предаване "Бонбон" по bTV и образователното куклено предаване "Бърколино" по БНТ.

Фотографи: Антон Хасан, Филип Шангов

УЛИЧНИ МУЗИКАНТИ

"Combino Project" е основан през 2014 г. и работи в сферата на музика, театър, танц, циркови изкуства и кино. На 6Fest формацията ще участва с четири изпълнители, които ще комбинират електронна и акустична музика. Начело с цирковия артист и музикант Dario Bulgario, съставът ще изпълни различни авторски произведения, използвайки електронен музикален синтез, лууп машини, електрическа китара, клавири и солови инструменти.

12-годишният Мерт Асенов е от Кърджали, но в момента е соло китарист на пловдивската рок група The Strangers. Въпреки възрастта си той вече има участия и награди и от международни музикални фестивали и конкурси. През декември 2019 г. печели 1-то място на международния китарен фестивал в Плевен, категория електрическа китара до 13 г. През 2019 г. подгрява рок група Б. Т. Р. на музикалния фестивал "Нощта на Орфей". През миналата година участва и в международния фестивал Kitee International Music and Art Festival в град Китее, Финландия. Всяка година участва на July Morning с различни рок групи. През юни 2020 г. участва със собствена композиция на международния конкурс Kiesel Solo Contest 2020.

СътвоРиМи е импро-музикален проект на Мартин Петрушев и Константин Кучев. Двамата артисти създават напълно импровизирани песни по думите, предложени от уличните минувачи.

Фотограф: Филип Шангов

ПРОГРАМА

25 юли 2020 г., 19:00 ч.

ТАНЦОВО ШЕСТВИЕ

Начална точка: Площад "Централен" пред Централна поща
Маршрут - ул. "Княз Александър I"
Крайна точка: Джумая джамия

Места, на които ще танцуват групите: пл. "Централен" пред Централна поща; Фонтаните пред Община Пловдив; Паметника на Мильо; пред Джумая джамия

Участници в танцовото шествие: “Dance Home”, “DS Mariposa”, “Елика”, “Emotion dance”, “Зумба Пловдив с Пепи”, “Lindy Hop Пловдив”, “The Center”

25 юли 2020 г., 20:00 ч. - 22:00 ч.

УЛИЧНИ МУЗИКАНТИ

Локации в квартал "Капана":  сцена "Ядрото", площадно пространство зад Джумая джамия при ул. "Железарска"

Участници: Combino Project, "СътвоРиМи", Мерт Асенов

ЗА НАС

Международният уличен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest е създаден в Габрово през 2017 г., за да обогати карнавалната традиция на Столицата на хумора и да подкрепи превръщането на най-старата градска зона в Габрово Шести участък в квартал на изкуствата. В три издания през 2017 и 2018 г. 6Fest представи професионални улични артисти от България, Унгария, Венецуела, Испания и др., а сред най-зрелищните фестивални събития бяха каскада от летящ балон (за първи път на фестивал у нас), светлинен парад на кокили, танцово шествие.

Създател на 6Fest е културният мениджър, журналист и писател Момчил Цонев, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. Заради културния му принос към родния град Габрово Момчил Цонев е отличен и в шестото издание на проекта “40 до 40” на Дарик радио. Момчил Цонев е създател на емблематични за Габрово културни проекти като    първата Онлайн енциклопедия за Габрово Gabrovowiki, първата компютърна игра за Габрово Gabroville, най-гледания клип за Габрово в YouTube „Happy Gabrovo“, четири книги за миналото на Габрово в поредицата „Габрово – живият град“ в съавторство с Даниела Цонева. Габровецът е създател и на онлайн медията Габрово Daily, първия бизнес портал за Габрово biz.gabrovo.net и портала gabrovo.net. Сред националните му начинания са “Добрите българи” за насърчаването на добротворчеството, “Стародумци” за споделяне на стари думи от българия език, “Нощ на историите” за разказване на лични, семейни и родови истории и др.

КОНТАКТИ

За контакт с Международен фестивал за градски изкуства и щастие 6Fest пишете на info@6fest.gabrovo.net. Пишете ни за партньорства, пресинформация, отразяване в медии и др.

Повече за другите проекти на сдружение „Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово“ може да откриете на интернет страницата ни www.ngo.gabrovo.net .